Saturday, March 15, 2014

DIY: Bug brooch / Uradi sam: Broš buba


Osnovni materijal koji sam koristila je crni filc za telo i beli za krila, a isekla sam ih korišćenjem šablona od papira i krede, kao i u ovom postu.
Osim toga, potrebno vam je:
-pljosnate šljokice , po mogućstvu crna i providna sa odsjajem u bojama duge, ali može i crna, srebrna ili zelena, izgleda dobro u svakoj varijanti
-crni konac i igla
-bele šljokice (može i srebrne, naročito dobro izgleda ako i za oči koristite srebrne pljosnate šljokice)
-četiri iglice sa zatopljenim vrhom za noge
-malo mrežastog belog materijala isečenog kao i krila, da im doda malo dimenzije (možete koristiti til, ili bilo kakav koji vam padne pod ruku, moj je konkretno isečen od materijala u koji se umotavaju buketi #snadjise :)
Pored ovoga, trebaće vam običan beli lepak, četkica kojom ćete da ga nanosite, kopča za broš i opciono crni vodootporni marker.
Supplies:
-black felt for the body and white for wings ( I used paper stencil and chalk to cut it out, like in this post)
-white glitter for wings and flat glitter beads for eyes ( I used black and rainbow because I had those on hand, silver and green also look good)
-four pieces of wire with flat or ball ending for the legs
-needle and black thread
-some white net to give wings some dimension
-white glue, small brush (for glue), pin clasp and black waterproof marker (optionally).
------------------------------------------------------------
Provucite crni konac kroz iglu i "proštepajte" telo bube. Ovaj korak nije neophodan, ali krajnji proizvod izgleda mnogo bolje sa njim. Ne preporučujem da ovo pokušate na mašini, moja je jednostavno pojela filc, pa sam morala opet da ga sečem. Proces traje oko 10 minuta.
Use needle and black thread to stitch the body to add some dimension to it. This step is not necessery, but looks really nice. It took me around 10 minutes to do it.
----------------------------------------------------------
Namažite krila lepkom i posipajte šljokicama. Kada se osuši, prekrijte još jednim tankim slojem lepka da biste fiksirali šljokice.
.

Use brush to evenly apply glue all over "wings" and cover them with glitter. When it is completely dry, cover with thin layer of glue to fixate glitter.
----------------------------------------------------------
Odredite poziciju krila postavljanjem mrežice, a zatim zalepite krila na filc tako da malo mrežice viri ispod.

Use net to set position of the wings and then glue together wings and body. Make sure that some of the net peek under wings, I think it looks much prettier like that.
----------------------------------------------------------
Savijte žicu za nogice prstima i zalepite je za filc. Orijentišite se tako da prednje nogice izviruju ispod krila, a zadnje budu savijene tako da prate liniju tela bube.
Bend the wire with your fingers. Glue it so that front "legs" peek under wings and back legs follow shape of the body.
------------------------------------------------------------
Udenite crni konac u iglu, napravite malo veći čvor na kraju i ušijte šljokice koje ste odabrali za oči uz samu ivicu "glave" bube.

Make slightly larger knot and sew "eye" on eachs side of bugs head.
-------------------------------------------------------
Isecite malu kockicu filca na koju ćete ušiti kopču za broš i zatim je zalepiti po sredini tela. Tako ćete fiksirati nogice i osigurati da krajevi žice ne zakačinju garderobu kada nosite broš. Kada se to osuši, broš je spreman za nošenje.


Cut small piece of felt, sew pin clasp to it and glue it to the bottom. This will fixate legs and secure your wardrobe from wire ends when you wear it. Wait for it to dry and it is ready to wear!Mini dodatni korak: Uzmite crni vodootporni marker i ofarbajte žicu u crno. Ne preslikava se na garderobu, a meni izgleda lepše tako.
-----------------------------------------------------
Mini additional step: Use black waterproof marker to paint wire black. It doesn't transfer on clothes and looks much better in my opinion.
Now it's definitely done:)
Hope you like it!
6 comments:

 1. Hvala,valjda neću da se povredim pri pravljenju :-)
  Zašto ne radiš komplet outfit postove?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja ti to najiskrenije zelim :D
   Ne volim preterano da se slikam,a da znas da sam razmisljala o tome :)

   Delete
 2. Što je divna! E, svaka ti čast kako ti to sve majstorski praviš!

  ReplyDelete
 3. Ova tvoja bubica izgleda tako slatko :)

  ReplyDelete