Friday, March 22, 2013

DIY: Stamp / Uradi sam: Pečat

Mnogo volim printove. Tufnice, prugice, srca (naročito srca), cveće, mede, zeke , mace -ukratko sve. Pošto je materijal sa lepim printom veoma teško naći, a da ne košta kao da ga je Mikelanđelo lično oslikao, odlučila sam da napravim svoj. Skuvala sam čaj, uzela laptop i malo se družila sa "Guglom". Osim pečata od linoleuma (koji su super za papir, ne baš za tkaninu) i od krompira (super za papir, ostavljaju fleke na tkanini), našla sam na divnu stvar koja se zove dekor guma i fenomenalna je za pravljenje pečata. Ima teksturu kao gust sunđer, elastična je i 2 mm debela i ona proizvođača "Rayher" košta 60ak dinara za list 20x30 cm.
Osim nje, za pravljenje pečata će vam biti potrebno i parče drveta ili plastike odgovarajuće veličine, zavisno od veličine pečata, oštre makazice sa tankim vrhom (ili vrlo oštar skalpel), obična olovka i lepak.
Supplies: piece of decor foam, piece of wooden block (adequate size for your stamp), thin sharp scissors and glue. 
First you have to draw desired shape on decor foam, and then carefully cut it.
-------------------------------------------------------
Prvi korak je da nacrtate željeni oblik na dekor gumu i zatim ga vrlo pažljivo isecite.

Apply thin layer of glue on decor foam, put it on wooden block and gently press. Consider that shape on your stamp is mirror image of what you will get on paper or textile. Wait 30 minutes to dry and you have your stamp!
--------------------------------------------------------------------
Prekrijte isečenu dekor gumu tankim slojem lepka i pažljivo zalepite za drvenu pločicu. Pečat je slika u ogledalu onoga što ćete dobiti kada ga preslikate na papir ili tekstil, pa vodite računa o tome kada lepite dekor gumu na drvo.  Sačekajte pola sata da se lepak osuši i to je to , imate pečat željenog oblika!

I used mine to make pattern shirt, so I took some white textile color and black acrylic color (I used acrylic color only because it is really small surface, for larger surfaces I recommend using only textile colors), and an old brush, which I used to apply color on stamp.
---------------------------------------------------------------------
Pošto sam ja pravila pečat namenski za majicu , uzela sam ranije kupljenu belu boju za tekstil i crnu akrilnu boju (koristila sam akrilnu boju samo zato što sam je koristila za malu površinu, za veće površine je nikako ne preporučujem) i četkicu kojom sam nanosila boju na pečat.
After approx. 1 hour , I had pretty neew shirt, which I left to dry for 24 hours. Since then I wore it about 10 times and washed it 3 times, and it still looks perfect, which makes me really happy! 
p.s. I used toothpick on the picture above to draw eyes :)
-----------------------------------------------------------
Za celu majicu mi je trebalo otprilike sat vremena, i nakon sušenja od 24 sata sam imala divnu novu majčicu. Nosila sam je desetak puta i prala sam je 3 puta i ništa joj ne fali, i dalje izgleda super.
p.s. Za crtanje okica sam koristila čačkalicu.


Nadam se da vam se sviđa ovaj DIY , ako neko proba, neka obavezno pošalje link da vidim kako je ispalo!
---------------------------------------------------
Hope you like this DIY! If anyone use it, please send me link, I will be happy to see it!10 comments:

 1. ja hocu ovu ovcu pecat! preslatko!

  ReplyDelete
 2. Predobro. Svaka ti čast!  http://nekinovi-klinci.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. Hey, love your style and love your blog...following you on Bloglovin and GFC! (:
  Check out mine and follow me if you like it too http://memypendown.blogspot.in/
  much love.x

  Check out and like my Facebook page
  http://www.facebook.com/MeMyPenDown

  ReplyDelete
 4. Inace volim DIY projekte, a ovaj je odlican! Nasla sam gdje ima da se uzme dekor guma u NS, mislim da cu i sama probati kada budem imala vremena. Pozz

  ReplyDelete
  Replies
  1. Srecno, ako bude bila potrebna neka pomoc, vici :)

   Delete
 5. Hej, pa ja ovo nisam videla. Iz nekog razloga, izgleda da mi se nije pojavilo kao novo, na listi blogova koje imam na svom blogu... Bezveze.
  No, u svakom slučaju važno da sam sada videla... Mnogo je zanimljivo :)

  ReplyDelete
 6. A gde je pecat???

  ReplyDelete
 7. Da li bi moglo da se napravi pečat od onih maloh sundjercica za sminku? Jer kod nas u Bd cisto sumnjam da igdje ima dekor guma :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mozes proveriti u knjizarama za dekor gumu, ako ne moze i od sundjercica za sminku, ali onih tvrdjih i tanjih. A mozes i od meke gumice za brisanje, ja sam konkretno pravila malo srce i stampala po tekstilu i dobro je ispala, samo se u medjuvremenu izmedju dva utiskivanja na tekstil mora dobr obrisati :)

   Delete