Saturday, December 15, 2012

Uradi sam:snežna kugla/DIY:snow globe

Spremila sam vam "recept" za običnu snežnu...teglu, u nedostatku kugle, a na vama je da izaberete da li ćete i šta staviti unutra. Pa da počnemo:
Potreban materijal:                  Supplies:
-plastična ili staklena tegla       -plastic or glass jar
-glicerin                                  -glycerin
-šljokice                                 -glitter
-vodootporni lepak                  -waterproof glue
-kašičica                                 -spoon
-čaša                                      -glass
-voda                                     -water

Što se tiče nabavke materijala, plastičnu teglu (250ml) sam kupila u prodavnici plastike za 19 dinara, šljokice sam kupila u hobi radnji za 50 dinara (ima ih u svim parfimerijama, kineskim radnjama i na pijaci, koriste se za nokte), a glicerin sam kupila u apoteci i košta 70 dinara.

Sipajte vodu u čašu i ostavite da odstoji 20 minuta da se izdvoje mehurići gasa. Sipajte 200 ml vode u teglu (do 4/5 visine) i dodajte otprilike 40 ml glicerina i promešajte.
---------------------------------------------------------
Leave water in a glass for 20 minutes, and then pour 200 ml into the jar (about 4/5 height), add about 40 ml glycerin and blend. Mixture will be turbid for about ten seconds.

 Smeša će prvih desetak skundi biti mutna, posle će se razbistriti. Zatim dodajte sljokice i pažljivo promešajte kako se ne bi zarobili mehuriće vazduha uz šljokice. Zatvorite teglu i promućkajte (ne okrećite naopako dok ne zalepite poklopac da ne iscuri) - ako pahuljice padaju prebrzo, otvorite i dodajte ostatak glicerina i promešajte, ako padaju sporo, dodajte vodu do vrha tegle. Ne bi trebalo da se doda previše glicerina, jer može da se desi da trajno zgrudva šljokice.
Nakon toga, duž unutrašnje ivice poklopca nanesite lepak i zatim čvrsto zatvorite i sačekajte 5 minuta da se lepak osuši i to je to!

------------------------------------------------------------
Add glitter and then close the jar and shake it. If "snow" is falling to fast, open and add rest of glycerin, if not, add water to the top of the jar. Be careful with glycerin, if you add to much, glitter will merge, and it won't look much pretty. In the end, apply glue along inner edge of the cap and close the jar. Wait 5 minutes for glue to dry and that's it!

------------------------------------------------------------
-ako hoćete da dodate neku figuricu unutra, zalepite je na unutrašnju stranu poklopca i kada se osuši, zalepite poklopac na teglu.
-ako hoćete da napravite brdašca snega, oblikujte beli plastelin u poklopcu do željene visine, i kada lepite poklopac, lepak nanesite na ivicu tegle,ne na poklopac.
Uživajte! :)
------------------------------------------------------------
-if you want to add some figurine inside, glue it on the bottom side of the cap before gluing it to the jar.
-if you want to make snow hills inside, use white plasticine, shape it in the cap and when you wanna glue cap to the jar, apply glue on the edge of the jar and then close with cap.
Enjoy! :)

6 comments:

 1. Super je, tako su djeca radila i u školi kod nas sa teglicom :) pozz

  ReplyDelete
 2. :) ja bih tu stavila jos sljokica :D ne znam zasto, ali ponela me neka praznicna euforija, izgleda :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. moze moze, sto se mene tice, vise je bolje :D

   Delete
 3. Dala si mi ideju kako da dekorišem jednu praznu policu u mojoj sobi - staklene tegle, raznobojne školjice i to je to, slatko i efektno :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Drago mi je da sam pomogla :D
   Ja sam prosle zime dekorisala dnevnu sobu, tako sto sam neke figurice koje obicno stoje na policama potrpala ovako u tegle, samo sa mnooogo vise glicerina, tako da su plasticne kuglice padale vrlo vrlo sporo:)

   Delete