Friday, April 20, 2012

Kameja

Prvi put sam videla "kameju" kada sam bila baš mala i neko mi je poklonio "Lady" čokoladicu, koja je izgledala kao kameja i imala osnovu od crne, a profil od bele čokolade. Bila mi je toliko lepa da mi je bilo žao da je pojedem, a kada sam se najzad namužila i otvorila je, ustanovila sam da se pokvarila i morala sam da je bacim, ali sam omot čuvala baš dugo.
Prave kameje sam viđala  po bolje opremljenim zlatarama, ali su uvek za nijansu previše kičaste i za nekoliko nijansi previše skupe. 
Prvi  broš sa kamejom(plastičnom, ne pravom)sam kupila na tezgi u Pizi dok sam bila na maturantskoj ekskurziji, i sad mi je krivo kad se setim da je tezga bila prepuna, da su koštale po 4 evra, a ja uzela samo jednu koja mi se najviše dopala (mada dobro da sam i tu jednu uzela kakva je gužva bila i u kolikoj sam žurbi bila).
Nakon toga se u Nišu otvorio poveći tržni centar sa kineskim radnjama, koji sam naravno morala da obiđem, i na  svoju veliku sreću videla da imaju raznolik nakit sa kamejama za vrlo malo novca. Uglavnom su loše urađene i pretrpane su cirkonima, ali sam ja ipak uspela da proberem nekoliko dobrih i da im povadim cirkone, jer mi oni skroz pokvare doživljaj. Jeste teško, ali neuporedivo bolje izgledaju bez njih.( Kad sam već kod cirkona, nije mi jasno zbog čega ih trpaju gde stignu i kako stignu? u 99% slučajeva izgledaju užasno prljavo i kičasto.)  Nažalost, izuzetno retko naiđem na neki broš sa kamejom, a njih posebno volim.
Pre nekoliko nedelja sam na tezgi sa retro stvarčicama spazila dve prelepo urađene plastične kameje i odmah ih kupila rešena da napravim broševe. Sa roze kamejom sam odmah znala šta ću i namenila sam je za prodaju, dok žutu nameravam da zadržim za sebe. Trenutno mi stoji na radnom stolu, i za sada mi je dovoljno da je s vremena na vreme pogledam, dok ne smislim šta ću tačno sa njom.
Roze sam prvo dobro oribala, i zalepila na metalni ram (usput sam, naravno, zalepila i sopstvene prste), ali mi je tak delovala previše prazno, pa sam rešila da malo produbim teksturu. Pošto ni to nije bilo dovoljno, uzela sam super-marker i iscrtala linije po konturama, i to je bilo tačno ono što sam zamislila.

p.s. Danas je zatvoren Picnik, moj omiljeni sajt za doradu fotografija, pa sam probala novi - www.picmonkey.com i skroz je super. Vizuelno je mnogo bolje urađen, čini mi se da je malo brži i možda za nijansu nepregledniji. Ima malo manji izbor slova i sličica, ali ima više efekata za slike. 
Ovo je jedan brzinski pokušaj "polaroid" efekta:

Jedva čekam vikend da napravim nekoliko fotografija i da isprobam šta sve može da se izvede :)


8 comments:

 1. Imam par stvari da kažem, hehe :D
  Prvo, čini mi se da si promenila izged bloga, i sviđa mi se, ovo srculence sa leve strane me je posebno osvojilo :D
  Drugo, ti sajtovi za obradu fotki su <3
  Treće, kameja ti je san snova. Potpuno se slažem, kada naletim na njih ili su preskupe, ili prenakinđurene raznim stvarima koje samo odvlače pogled sa njih i kvare im lepotu. Ipak, može da se probere :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala :*
   Da, promenila sam, i meni se mnogo svidja :)
   Imas na shabbyblogs.com gomilu odlicnih pozadina,zaglavlja,slicica...

   Delete
 2. jeejj! zamena za picnik! strava je!
  kameje obožavam, ali isti problem kao što reče psycho cat... imam jedan prsten sa kamejom moje mame, malo mi je veliki pa ga ne nosim često jer se bojim da ga ne izgubim, ali je prelep! tu koju nisi još napravila utisni u beolin i napravi kalup ;) onda možeš da praviš svoje i da ih bojiš kako god želiš ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pokusala sam da utisnem, ali nece lepo da ostavi detalje,razmaze se. Trenutno radim na tome kako da uzmem kalup, mada mislim da ce na kraju da radi efaplast, samo da ga nabavim negde...
   :*

   Delete
 3. Beautiful!!!
  Besos, desde España, Marcela♥

  ReplyDelete
 4. Love it <3!!! Great blog, very cute!! Visit my blog and if you like it to follow me on google friends and I will be happy to follow you back <3
  Xoxo
  LA MODE OUI C'EST MOI
  FACEBOOK
  BLOGLOVIN
  TWITTER

  ReplyDelete